Begeleiding, Ondersteuning en Vormgeving

Organisatie voor persoonlijke ontwikkeling en gezinsbegeleiding

Activiteiten:

Kindermeditatie:

Iedere maandag 15.30-16 uur, Rozengaard 1 Boxtel

Reiki 1e graad

Op aanvraag

Marjolein is Reikimaster, lid van de NVRM.

Het verschil tussen gevoel en emotie

blijdschapWeet jij het verschil tussen gevoelens en emotie? Ik moest er even goed over nadenken. Want die twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, terwijl er een duidelijk verschil tussen zit.

Gevoel

Gevoelens komen van binnen, zijn intrinsiek, zijn van jou. Gevoelens als liefde en mededogen. Wanneer je dat voelt, voel je het ook diep van binnen. Het is er, maar het is vaak van een stillere, meer ingetogen orde. Het is ook heel persoonlijk: je kunt ontroering voelen bij iets waarvan een ander denkt: Tja…. Gevoelens zijn stabieler en betrouwbaarder dan emoties, ze voelen vaak onvoorwaardelijk. Een gevoel kan je raken tot in het diepst van je ziel. En doordat het je raakt in het diepst van je ziel, kom je ook dichter bij je centrum, het diepst van je ziel. Gevoelens helpen je groeien als mens.

Emotie

oeps!Emotie wordt veroorzaakt door iets van buiten af. Iets dat buiten jou om gebeurt. Door iets of iemand anders. Verdriet is een emotie, boosheid, blijdschap. Emotie wordt gevoed. En emotie kan dus ook verminderen, afvlakken. Volgens mij is emotie dus ook beheersbaar. Emoties zijn vaak heftig en je kunt ze als belemmerend ervaren. Emoties kunnen zich vastzetten in je lichaam en daar kun je heel veel hinder van ondervinden. Maar emoties geven ook vaak een fysieke reactie: bleek of misselijk van angst worden, rood van woede. Lamgeslagen, bibberende knietjes, tranen die over je wangen biggelen, een brok in je keel, geen geluid meer uit kunnen brengen of juist een schreeuw van angst geven. Allemaal fysieke reacties op emotie. Emotie trekt je ook vaak uit balans. Daardoor zie je de situatie ook niet meer helder. Pas wanneer je gekalmeerd bent, kun je weer realistisch bezien wat er is gebeurt.

De emotie is eigenlijk de uiting van een gemoedstoestand. Het gevoel daaronder blijft, ook daarna. Maar emotie zet je aan tot actie. Het is een waarschuwing, een wakkerschudden. En dat doet gevoel niet.